Dakpanplaten monteren

 • Garantie Alles op maat
 • Garantie Geproduceerd binnen 48 uur
 • Garantie 50 jaar ervaring
 • Garantie Particulier & Zakelijk
  bestellen
 • Garantie Eigen productie
 • Garantie Snel geleverd
  met garantie
Terug naar overzicht
dakpanplaten-monteren-finish-profiles

Wilt u Dakpanplaten monteren?

Dakpanplaten monteren kunt u zelf. We geven u in dit blog handige tips, zodat de montage snel en gemakkelijk gaat. Lees verder de stapsgewijze handleiding om deze klus te klaren.

Voorbereiding dakpanplaten monteren

Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk om enkele voorbereidende stappen te volgen:

1. Controleer de Haaksheid van het Dak
• Dakpanplaten monteren begint met meten! Meet van hoek tot hoek om te bepalen of het dakvlak recht en haaks is. Als de maten aanzienlijk verschillen, kan het dak scheef zijn. Kleine verschillen kunnen worden opgelost onder de windveren, maar bij grotere verschillen moet mogelijk een deel van de constructie worden vervangen.

2. Controleer de Dakhelling
• Zorg ervoor dat het dak een minimale helling heeft van 14 graden. Controleer dit door de verhouding tussen de afstanden van de dakrand naar het midden en van het punt van het dak naar de nokhoogte te meten. Het verschil tussen deze afstanden mag niet te groot zijn. Als de dakhelling te klein is, plaatst u  dampdoorlatende folie tussen het dakbeschot en de dakpanplaten. Deze stap is belangrijk bij dakpanplaten monteren! Check dit zorgvuldig voor het perfecte eindresultaat.

3. Gebruik het juiste gereedschap
• Bij dakpanplaten monteren gaat het om een mooi eindresultaat. In plaats van een slijpschijf, adviseren we om een blikschaar te gebruiken. Een blikschaar voorkomt schade aan de coating van de dakpanplaten. Gebruik ook de aanbevolen Kingi schroeven voor de montage.

4. Monteer de onderconstructie
• Voor de bevestiging van de dakpanplaten, moet er een stevige onderconstructie aanwezig zijn. Deze bestaat doorgaans uit panlatten. Als u dakpanplaten zonder meegewalste anti-condensfolie hebt besteld, breng dan eerst deze folie aan voordat u de panlatten monteert.

Dakpanplaten monteren

dakpanplaten monteren anti condens folie finish profiles

Dakpanplaten monteren: Plaats een anticondens-folie

Temperatuurverschillen en slechte ventilatie kunnen condensvorming veroorzaken. Door een anticondens-folie aan te brengen op uw dakbeschot kunt u dit voorkomen. Deze folie zorgt ervoor dat de vochtige lucht niet de dakisolatie aantast. Op die manier voorkomt u ook een lekkage door een overschot aan condenswater.

Let op: bij het aanbrengen van de anti-condensfolie kunt u het beste 5 centimeter ruimte houden tussen de folie en de dakpanplaat. Dit is noodzakelijk voor een goede ventilatie.

Dakpanplaten-monteren-Kingi Dakpanplaat schroef Terracotta Finish Profiles

Dakpanplaten monteren: Gebruik de juiste schroef

De diverse weersomstandigheden door het jaar heen vergen veel van onze daken en van de schroeven die hierin bevestigd zijn. Daarom is de Finish Kingi schroef een revolutionaire innovatie. Deze schroef is namelijk de enige gegalvaniseerde schroef waarop 30 jaar fabrieksgarantie wordt gegeven. Dit komt door de premium coating die erop zit.

Verder heeft de Finish Kingi schroef drie unieke eigenschappen ten opzichte van een normale schroef:

 1. Duurzame schroef
 2. Waterafstotend
 3. Schroefpunt gaat snel en gemakkelijk door de stalen plaat

Het gepatenteerde FastFX Express schroefpunt zorgt ervoor dat de schroef exact op de gekozen plek wordt bevestigd, terwijl een normaal schroefpunt de stalen dakplaat zou kunnen beschadigen. De Kingi schroef laat bij de montage geen metalen chip resten achter. Zo voorkomt u bij het dakpanplaten monteren corrosie en/of roest.

Hou goed de overlap in de gaten

Bij het positioneren van de dakpanplaten kunt u het beste kijken naar de positie van de plaat ten opzichte van de vorige plaat. Door de platen exact over elkaar heen te leggen, is bijna niet te zien dat het om een overlap gaat. Leg de plaat dus niet te hoog of te laag maar bepaal de perfecte locatie waardoor de overlap haast onzichtbaar is. Dan kunt u de plaat vastzetten met de schroef in het laagste deel van het dal.

Volg onderstaande stappen voor de optimale montage.

 1. Plaatsing eerste plaat
  • Begin met de montage vanaf de gootzijde en werk van rechts naar links. Bevestig de eerste plaat met twee schroeven aan de panlat: één aan de onderkant en één aan de bovenkant.

2. Bevestiging van de opvolgende platen

  • Bevestig de volgende platen met twee schroeven in de overlap, zonder deze aan de panlatten vast te maken. Pas als de eerste drie of vier platen zijn bevestigd, kunt u eventueel de bovenste schroef van de eerste plaat verwijderen om de gootlijn te corrigeren en de platen gelijkmatig te leggen.

3. Schroeven in de golfdalen

  • Bij het monteren van de overige platen, plaats de schroeven aan de onderzijde van de stalen dakpanplaat in het laagste gedeelte, ongeveer 15 mm onder de panlijn. Bij zijdelingse overlapping, zorg ervoor dat de schroeven in de dalen van de pan worden bevestigd.

4. Verwijder eventuele ijzerscherven 

  • Na de montage, verwijder voorzichtig alle ijzerscherven van de platen om roestvorming te voorkomen.

Dakpanplaten montage afwerking

Om uw dak water- en winddicht te maken, wordt aangeraden om nokstukken, dakranden en windveren te plaatsen. Deze elementen moeten op het dak en aan de dakrand worden geïnstalleerd. Er zijn ook materialen beschikbaar voor het afvoeren van regenwater, zoals kilgoten, goten en afvoersystemen.

dakpanplaten-monteren-nokstuk-finish-profiles

Meer weten over dakpanplaten monteren?

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen? Bekijk op Finish Profiles TV de video over dakpanplaten monteren. Liever direct contact? Bel: 0299 – 451 299, chat of stuur een mail. Profiteer van de kennis en ervaring van het Finish Profiles verkoopteam.

Op de hoogte blijven van onze nieuwe projecten? Volg ons facebook kanaal.