Dakhelling berekenen

  • Garantie Alles op maat
  • Garantie Geproduceerd binnen 48 uur
  • Garantie 50 jaar ervaring
  • Garantie Particulier & Zakelijk
    bestellen
  • Garantie Eigen productie
  • Garantie Snel geleverd
    met garantie
Terug naar overzicht
dakhelling-berekenen-staalframe-dak-finish-profiles

Hoe kan ik mijn dakhelling berekenen?

Uw dakhelling berekenen kan om meerdere redenen handig zijn. Wilt u in onze webshop dakplaten bestellen, dan is het berekenen van de dakhelling belangrijk. Daarnaast kunt u aan de hand van de hellingshoek de juiste zonnepanelen plaatsen. We leggen u daarom graag uit in welke gevallen u de dakhelling nodig heeft voor uw bestelling en hoe u uw dakhelling berekent.

Waarom uw dakhelling berekenen?

Zoals aangegeven kan het meten van uw dakhelling voor meerdere doeleinden goed zijn. Deze heeft u bijvoorbeeld nodig wanneer u een nieuw dak wilt bestellen. Voor onze dakplaten en sandwich dakpanelen is namelijk een minimale dakhelling vereist.

Bereken daarom eerst uw dakhelling voordat u de beplating bestelt. Hetzelfde geldt voor uw zetwerk. Wanneer u een gezet nokstuk wilt bestellen, wordt deze in onze fabriek op maat gezet. Daarom willen wij graag weten wat uw dakhelling is, zodat we zeker weten dat het nokstuk op uw dak gaat passen.

Dakhelling opmeten met waterpas

Om uw dakhelling te berekenen met louter een waterpas hoeft u niet tot in de nok van uw dak te komen. Met uw waterpas berekent u verticaal en horizontaal de afstand om zo de twee oppervlakten A en B te berekenen.

Meet eerst de afstand van het dak verticaal naar beneden (A). Gebruik hiervoor de lengte van de waterpas als referentiepunt. Meet vervolgens vanaf het einde van de waterpas de afstand tot het schuine dak horizontaal (B). Hiervoor kunt u ook een meetlint gebruiken. Zorg er wel voor dat u recht blijft om zo precies mogelijk de afstand te berekenen.

dakhelling-berekenen-finish-profiles-meten-waterpas

Dakhelling opmeten met touwtje

Het is ook mogelijk om een touw te gebruiken met een gewichtje eraan. Hang het touw op aan het schuine dak en zorg hierbij dat de lengte vanaf het dak tot het gewicht 100 cm is (lengte A). Hang het gewicht stil en meet de lengte tussen het midden van het gewichtje tot het schuine dak (Lengte B). Zorg hierbij dat u dit goed horizontaal meet.

U kunt hiervoor ook een waterpas gebruiken. Blijf zoveel mogelijk recht om de afstand zo precies mogelijk te kunnen berekenen.

dakhelling-brekenen-finish-profiles-meten touwtje

Dakhelling berekenen

Met de lengtes A en B kunt u vervolgens de dakhelling berekenen. Dit doet u met behulp van de tan-1 functie op uw rekenmachine. Voer in: tan-1(lengte A/lengte B). Daarmee heeft u de hellingshoek in graden.

Uw dakhelling berekenen kan ook met meerdere apps of online tools. Vul daarbij lengtes A en B in en de dakhelling wordt voor u berekend. Deze hellingshoek kunt u gebruiken wanneer u dakplaten of dakpanelen gaat bestellen, om zeker te weten dat dit mogelijk is met uw dak. Dat gaat ook op voor zetwerk.

dakhelling-berekenen-voor-sandwichpanelen-finish-profiles

Welke dakplaten of -panelen zijn geschikt voor uw dakhelling?

Wij leveren diverse soorten dakplaten en -panelen. Voor al onze sandwich dakpanelen geldt dat deze geplaatst kunnen worden op een dak met een minimale dakhelling van 4°. De uitzondering hierop is de Finish ISO dakpanplaat: deze kan alleen geplaatst worden bij een minimale dakhelling van 12°.

Voor onze stalen dakplaten gelden andere minima. Met het Klik Felssysteem kunt u al met een hellingshoek vanaf 3 graden bouwen, bij voorkeur vanaf 7 graden. Voor de dakpanplaat moet deze hoek minimaal 14 graden zijn.

Dakhelling berekenen voor zetwerk

Het is voor onze zetterij van belang om te weten in welke hoek we bepaalde zetwerkdelen moeten zetten. Dit gaat vooral om het stuk zetwerk dat u bovenop het dak plaatst om beide zijden af te dekken, namelijk het nokstuk. Bij het reguliere Finish nokstuk en het Felsdak nokstuk hebben we de hellingshoek nodig om het zetwerk in de juiste hoek te kunnen zetten. Voor het nokstuk rond geldt dat deze een hoek van maximaal 20° mag hebben.

Verder is het van belang voor het Finish Fels startstuk om de hellingshoek te weten. Dan kan deze namelijk in dezelfde hoek gezet worden in onze fabriek. Mocht u deze bestellen, vragen we dit altijd bij u na zodat wij zeker weten dat we het startstuk exact op maat kunnen afleveren en u probleemloos uw zetwerk kan monteren.

dakhelling-berekenen-onderaanzicht-finish-profiles

Nu kunt u geheel zelf uw dakhelling berekenen van uw dak. Heeft u vragen? Neem contact op met het Finish Profiles verkoopteam. Op de hoogte blijven van onze projecten? Volg ons op facebook.